Menu

Doprinos pojedinca očuvanju energije

Očuvanju energije, pa saenvironment-1-612x336mim time i zaštiti okoliša, može doprinijeti i sam pojedinac. Vrlo je jednostavno, dovoljno je samo racionalizirati korištenje energije. Osim što se na taj način čuva okoliš, prednost je i u novčanoj uštedi. Mogućnosti su brojne, a sastoje se od poboljšanja izolacije prostorija, racionalizacije potrošnje vode i rasvjete, boljeg gospodarenja otpadom, odgovornosti u prometu, te pravilnog korištenja različitih uređaja.

Pojedinac dnevno u prosjeku proizvodi gotovo jedan kilogram otpada. Najekonomičnije je izbjeći samo stvaranje otpada. Potom se racionalnim smatra ponovno korištenje istoga proizvoda. Nakon toga može se raditi reciklaža, razvrstavanje otpada, popravcima već postojećih predmeta, poklanjanjem i slično. U Hrvatskoj je moguće organizirati potpuno besplatan odvoz električnog i elektroničkog otpada, što predstavlja obostranu korist.

Sustavi grijanja, hlađenja, kućanski aparati i rasvjetna tijela veliki su potrošači. Osim opreme koja zagrijava i hladi kućanstva, koja je najveći potrošač, po potrošnji na prvom su mjestu još i sušilice za rublje i hladnjaci. Stoga je preporučljivo gdje je moguće koristiti nižu tarifu struje, gasiti uređaje kada se ne koriste, te ih redovito čistiti i održavati kako bi se postigla optimalna učinkovitost.

Postoje i sitni trikovi koji također štede energiju. Sunčevu energiju poželjno je koristiti kad je moguće, kao i postaviti i programirati termostate, te ne zagrijavati niti osvjetljivati prostorije koje se ne koriste. Mikrovalna pećnica manji je potrošač od standardne. Pećnicu je najbolje ne otvarati prije nego što je gotovo jelo. Hladnjak treba maknuti od izravnog izvora topline, a možda je najvažnije nabaviti uređaje bolje energetske učinkovitosti i štedne žarulje. Još jedna zanimljivost koju će svi rado primijeniti – perilica posuđa štedi više energije i vode od ručnoga pranja.

I prilikom korištenja osobnih vozila moguće su znatne uštede. Naravno, najveća se ušteda postiže pješačenjem ili vožnjom bicikla, a kada to nije moguće, uvijek se može racionalizirati potrošnja goriva prateći niz jednostavnih pravila. Kočenje motorom, ubrzavanje pri manjem broju okretaja motora, propisani tlak guma, postupna kretanja i prilagođene brzine načini su optimalnoga trošenja goriva.