Menu

Kako okoliš djeluje na razvoj djeteta

Brojni faktori utječu na razvoj i rast djece, pa tako ih možemo podijeliti na one unutrašnje i vanjske. Shvaćanjem različitih aspekata djetetova okruženja pomaže da mu se osiguraju svi potrebni uvjeti za optimalan rast i razvoj. Pored toga, spoznajom i očuvanjem djetetove okoline, moguće je otkriti i potencijalne probleme koji se mogu negativno odraziti na njegovo odrastanje. Jednostavno rečeno, okoliš, bio on čist ili nečist, ostavlja velike posljedice na odrasle, ali i na djecu. Što se može učiniti povodom toga? Možda vam se čini da kao pojedinac ne možete učiniti baš mnogo, ali istina je malo drugačija.

shutterstock_425106391Kako sačuvati okoliš?

Dodiplomski studij zaštite okoliša bavi se istraživanjem i pronalaskom načina da se zaštiti okoliš, smanji zagađenje i ublaže njegove posljedice. S obzirom na broj automobila, potrošnju energije i upotrebu pesticida u poljoprivredi, budući ekolozi imaju težak zadatak pred sobom, stoga im je potrebna i vaša pomoć. Najveći zagađivači današnjice sigurno su ispušni plinovi iz automobila. Kao pojedinac, možete smanjiti upotrebu automobila i voziti bicikl ili hodati kad god je moguće, a sve u svrhu zaštite vašeg zdravlja i zdravlja vaših potomaka. Ni upotreba pesticida nije manje opasna po ljudsko zdravlje. Pesticidi uništavaju naše zdravlje, ali i narušavaju prirodnu ravnotežu prirode.

Djeca su posebno osjetljiva na zagađenje

S obzirom da pluća i imunološki sustav djece nisu dovoljno razvijeni da bi se obranili od štetnih posljedica zagađenog zraka i vode, dugoročna izloženost opasnim plinovima i kemikalijama može ostaviti neizmjerne posljedice na njihovo zdravlje. Istraživanja su potvrdila da zagađenje ima direktan utjecaj na smrt novorođenčadi, kao i na bolesti respiratornog sustava. Pored čistog zraka i vode, djeci se mora osigurati i zdrava prehrana. Većina voća i povrća danas je tretirana nekim oblikom pesticida, pa ovakve namirnice donose više štete nego koristi. Postavlja se pitanje, kako se zaštiti? Organska proizvodnja, boravak na planini i povećan boravak na otvorenom tijekom zimskih dana bi u barem manjoj mjeri trebali smanjiti posljedice zagađenja.