Menu

Koliko ste ekološki osviješteni i da li čuvate svoj okoliš?

Okoliš je jedan od najvažnijih aspekata kako ljudskog tako i biljnog i životinjskog života. Sva živa bića ostale neophodne komponente za život dobivaju od planete Zemlje. S ciljem ostvarenja ekonomske koristi i poboljšanja kvalitete života, čovjek svakodnevno provodi niz aktivnosti koje, nažalost, narušavaju prirodnu ravnotežu okoliša, zagađuju zrak i vodu i za posljedicu imaju smanjenje kvalitete života stanovnika planete Zemlje. Veliki broj ljudi, što svjesno što nesvjesno, zagađuje zrak i vodu svakodnevnim aktivnostima. Kao glavni zagađivači smatraju se automobili, tvornice i termoelektrane. Međutim, i pojedinci u velikoj mjeri doprinose zagađenju i uništavanju okoliša, a da toga nisu ni svjesni.

shutterstock_316507238Znate li da i vi zagađujete okoliš?

Pored prekomjernog korištenja automobila, mnogi od nas zagađuju okoliš i prekomjernim trošenjem vode, energije i upotrebom proizvoda koji sadrže po okoliš opasne sastojke. Proizvodi koje svakodnevno koristite u domaćinstvu za čišćenje i osobnu higijenu sadrže velike količine štetnih sastojaka koji uništavaju okoliš i vaše zdravlje, a da vi to i ne znate. Izuzetno je važno podići svijest građana i upozoriti ih da će greške koje činimo danas, netko u skorijoj budućnosti skupo platiti. Za buduće studente koji žele spriječiti uništenje okoliša, istraživati i unaprijediti život na našoj planeti, preporučamo dodiplomski studij zaštite okoliša. Doista nam trebaju stručne osobe koje će nas voditi na putu k bezbrižnom i zdravom životu.

Što pojedinci mogu poduzeti da zaštite okoliš?

Da biste postali ekološki osviješteni, potrebno je napraviti male, ali značajne promjene u vašem načinu života. Kao pojedinci, prije svega je potrebno da istražite što to u najvećoj mjeri šteti okolišu. Ako mislite da ne možete učiniti baš mnogo, evo nekoliko stavki koje će vam promijeniti mišljenje. Hodajte češće, vozite manje. Koristite proizvode napravljene od recikliranog materijala i štedite vodu. Jedite organski uzgojenu hranu i potrudite se da proizvodite manje otpada. Trošite manje energije. I to je već mnogo, zar ne? Pored toga što ove promjene čuvaju okoliš, imaju i pozitivan učinak na vaše zdravlje i novčanik. Tko može odbiti takvo što?